Applying for multiple positions? Not sure which assessment test you're about to take? We got your back.
Our test experts have created a premium job-seeker license. That means you'll get immediate access to any test prep we have (hundreds of practice tests of different types and levels of difficulty)
If you have any question or need help with finding the right prep, you can always contact our 24/7 customer support team.
Numerical reasoning tests are designed to test your knowledge on a range of subjects, including: Financial analysis and data interpretation, currency conversion, percentages, ratios, number sequences and more. All these topics directly to how you will cope with the job. However, as we will soon explain, there is a wide range of numerical reasoning tests from various providers, including SHL, Revelian and Talent Q, among others.
Considering that you will be sending out CVs to multiple companies, it is incumbent to ready yourself for a multitude of numerical reasoning test scenarios. From tables and graphs to currency & unit conversion, percentages and more, tests will differ in both their difficulty levels, time frames and even question-answer structure.
JobTestPrep provides the most comprehensive Numerical Reasoning PrepPacks™ to ready you for any scenario.
Before we walk you through the range of formats and providers offering numerical reasoning tests, here is what JobTestPrep can provide you to help beat the competition.
Our aptitude test is tailored to closely mirror the real tests, providing you with not only simulations but also in-depth explanations. Moreover, you can choose to practice in real-time with a running clock or at a slower pace to ensure you grasp each and every concept.
Lastly, instead of devising a single genic practice test, our team has studied the range of tests on the market, devising simulations that closely follow each one.
The first thing you have to understand about the Numerical Reasoning Test is that there are many test providers, with unique characteristics. Let’s take a brief look at the six primary test providers to understand better how they differ from one another. We also have added a tip for each provider to help you better prep.
SHL Numerical Reasoning
The SHL Numerical test is unique in that most questions will come in the form of data-based tables or graphs along with multiple choice questions and will include five distractors.
Secondly, SHL varies its tests to fit various job descriptions and needs. Lastly, you will be given only 25-35 minutes to finish the test.
Prep Tip - Calculators:
There is no rule, sometime it will be allowed and sometimes not. In the event, calculators are permitted, make sure to practise using advanced functions like memory, factorial and exponents, among others. If calculators are not allowed, make sure to brush up on “mental math tips.” You can accomplish this by focusing on averages, square roots and ratios, among many other operations.
Revelian Numerical Reasoning
The Revelian Numerical Reasoning Test has an even more strict time limit than the SHL test variations with only 12 minutes. Additionally, while SHL is administered in a wide range of professions, the Revelian is primely used for numerical-based occupations. Lastly, most questions will come in the form of 3X3 tables or matrix’s, which are broken down into vertical and horizontal variations.
Prep Tip – Tricky Questions:
The questions on the Revelian numerical reasoning test are difficult. One of the most frequent questions on the test is completing incomplete number sets. So, this is something that you should defiantly focus on.
Talent Q Elements Numerical Reasoning
Talent Q Elements provides 12 questions in a 16-minute time frame on the numerical section of its test. What makes this test unique is that as you answer each question, the difficulty level increases. Receiving only 1 minute and 20 seconds to answer each question certainly increases the challenge.
Prep Tip – Memory Function:
While calculators are allowed on the test, we recommend staying clear of those built into your smartphone. Instead, get a useful handheld calculator with advanced functions and make sure you practice using the memory function, as this will give you a big advantage.
Cubiks Numerical Reasoning
The Cubiks numerical test is part of a larger Logiks Test, which also includes sections on verbal and Diagrammatic/ Abstract. The numerical section contains 20 questions within a 25-minute time frame. Question formats will be in the form of several multiple-choice questions preceded by tables and graphs.
Prep Tip - Order Does Not Matter:
This test allows you to answer questions in no particular order. We recommend first to find all the questions you are sure of and answer them and then move on to items you are unsure. Just remember that several questions will relate to a single table or graph, so don’t get confused.
cut-e Numerical Reasoning
cut-e provides three types of numerical tests:
- scales Numerical Ability, which itself is dived into three versions, including, consumer, finance and industrial. Each segment has the same level of complexity and do not require any specialized knowledge going into the text.
- scales tmt - Applied Numeracy requires you to calculate spaces and areas, calculate percentages, unit translations and rule of three.
- scales eql- Applied Numeracy version provides you with number series, which includes several empty spaces. You are tasked with filling in the blanks.
Prep Tip for scales eql:
Due to the range of test variations within the cut-e, we will give you just a small taste. The eql variation will demand of you to apply BODMAS (Bracket, Of, Division, Multiplication, Addition and Subtraction.) We recommend to begin the process with division; afterwards, you will be able to determine better the numbers that will lead to the answer.
IBM IPAT Numerical Test
The IBM IPAT test includes 20 questions mixed between fractions, ratios, speed-distance-time, basic algebra and Conversions of measurements and weights. You will receive 2.15 minutes to answer each question with questions ranging in difficulty from advanced down to novice.
The numerical reasoning test introduces a large family of table and graphs that represent maths data.
Tables and graphs questions assess your understanding of numerical data presented in them, along with your ability to extract relevant data and use it correctly.
From these questions, your future employer wants to ascertain how you form logical deductions.
What to expect?
Example Question 1:
How many more employed graduates were there in 1990 than in 2000?
A. 75
B. 360
C. 485
D. 100
E. 135
The correct answer is C (485)
The number of employed in 2000 =
Private + State = 1250 + 1350 = 2600.
The number of employed in 1990 =
Private + State = 1475 + 1610 = 3085
The difference in the number of employed in 1990 and 2000 =
3085 - 2600 = 485.
Example Question 2:
What businesses combined contribute 50% of the annual income?
A. Restaurants, Bars & Clubs
B. Clubs & Coffee shops
C. Restaurants, Bars & Coffee shops
D. Restaurants & Cinemas
E. Clubs & Cinemas
The correct answer is D (Restaurants & Cinemas)
50% of the annual income is half of the annual income.
The annual income is: 46 + 70 + 104 + 20 + 60 = £300 million (the sum of incomes of all businesses.
Therefore, half of the annual income is £300/2 = £150 million.
Looking at the answer-options and summing the annual incomes distribution of the businesses accordingly, one can see that the annual income distribution by:
- Restaurants, Bars & Clubs = 46 + 20 + 60 = £126
- Clubs & Coffee shops = 60 + 70 = £130
- Restaurants, Bars & Coffee shops = 46 + 70 = £116
- Restaurants & Cinemas = 46 + 104 = £150
The businesses that contributed £150 million combined are:
Restaurants (£46 million) and Cinemas (£104 million).
Example Question 3:
If Chinese Insurance Stocks comprise 3.5% of all Insurance securities (globally), approximately how many Insurance bonds are Chinese?
A. 9,200,000
B. 9,500,000
C. 10,800,000
D. 910,000
E. 1,080,000
The correct answer is (B): 9,500,000.
Looking at the left chart’s title and key, you can infer it presents data about the number of securities (in thousands), which are comprised of bonds and stocks. You should note that the question considers only the insurance securities.
According to the left chart, the total number of insurance securities (insurance stocks + insurance bonds) is: 33,000,000 + 3,000,000 = 36,000,000.
According to the right chart, Chinese Insurance securities are 30% of total securities. Thus, the total number of Chinese insurance securities is: 36,000,000 x 0.3 = 10,800,000
The question states that Chinese insurance stocks comprise 3.5% of the global insurance securities. Thus, the number of Chinese insurance stocks is: 36,000,000 x 0.035 = 1,260,000
As the total number of Chinese insurance securities is comprised of Chinese insurance stocks and Chinese insurance bonds, to find the number of Chinese insurance bonds you simply need to calculate:
Chinese insurance securities - Chinese insurance stocks = 10,800,800 – 1,260,000 = 9,540,000
This equals approximately 9,500,000.
Another possible, slightly shorter, way of resolution is to calculate the percentage of Chinese insurance bonds out of the total insurance securities and multiply it by the total number of insurance securities (which, according to calculation is 36,000,000):
% of Chinese insurance bonds = % of Chinese insurance securities – % of Chinese insurance stocks = 30% – 3.5% = 26.5%
26.5% of 36,000,000 = 36,000,000 x 0.265 = 9,540,000 ≈ 9,500,000
The most commonly used conversion tests are currency and unit conversion tests. Currency and unit conversion questions involve calculating one or more currency or unit values in terms of another.
Many of these types of questions deal with the finance and business world and appear mostly in tables and graphs format.
Example Question 1:
THB (Thai Baht) Exchanges Rates
*% changes refer to THB.
Approximately how many USD can be purchased for 2550 CHF at the end of 2012?
A. 3187
B. 250,952
C. 3230
D. 3209
E. 2231
The correct answer is A (3187)
The table lists exchange rates from THB to other currencies.
Since we do not know the exchange rate from CHF to USD, we will have to calculate it ourselves.
First, we need to calculate the exchange rates to CHF and USD in 2012, using the percentage changes in the right column:
THB to CHF in 2012: -0.14% = -0.0014, hence:
0.027*(1-0.0014) = 0.02696
THB to USD in 2012: 0.07% = 0.0007, hence (0.0337*1.0007) = 0.03372
Now we need to find the exchange rate from CHF to USD, so we can calculate how many USD can be purchased for 2550 CHF:
1 CHF is worth (THB to USD/THB to CHF) =
(0.03372/0.02696) = 1.25 USD
Therefore, with 2550 CHF, one can purchase:
2550*1.25 = 3187.5 USD
Since you are asked for approximation and the closest answer option to 3187.5 is 3187, then 3187 is thr correct answer.
Example Question 2:
In percentages, how much more USD will one get when exchanging 1,223,500 JPY compared to exchanging 9,750 EUR?
A. 13.3%
B. 88.3%
C. 117.7%
D. 35.5%
E. 90.2%
The correct answer is A (13.3%)
First, convert 1,223,500 JPY to USD using the relevant exchange rate (1 JPY = 0.013 USD):
1,223,500 x 0.013 = 15,905.5 USD
Then, convert 9,750 Euro to USD using the relevant exchange rate (1 EUR = 1.4401 USD):
9,750 x 1.4401 = 14,040.975 USD
Now, calculate how much more 15,905.5 is than 14,040.975.
Since the result should be in percentages, and the order of the numbers matters, you should use the formula for percentage change with 14,040.975 as the reference value:
(Difference between Values / Reference Value) x 100
[(15,905.5 - 14,040.975) / 14,040.975] x 100 = ?
Since the expression on the numerator is divided by 14,040.975 (the denominator) one can simplify it by dividing each one of the numbers on the numerator by 14,040.75 as follows:
[(15,905.5 / 14,040.975) – (14,040.975 / 14,040.975)] x 100 = [(15,905.5 / 14,040.975) – 1] x 100 = 13.3%
Note that the order of wording in the question dictates the calculation.
When asked how much more X is than Y, you should always regard Y as the reference value and X as the value relating to it.
In that respect, comparing numbers in percentages is similar to finding the ratio of two numbers.
Example Question 3:
Approximately, how much did Company X pay for two-fifths of June's available storage volume, in GBP?
A. £181,635
B. £408,678
C. £363,269
D. £479,720
E. Cannot say
The correct answer is B (£408,678)
In June, the rent price was $75 per ft^3 while 600 cubic metres(m^{3}) were available for storage.
Two-fifths of the space is: 600*2/5 = 240 cubic metres.
Converting to ft^3: 240*35.31 = 8474.4.
The total rent would have been: 8474.4*75 = $635,580.
Converting to GBP: 635,580*0.643 = £408,677.94
Note: Always make sure you use the correct axis:
- The left axis presents the available storage volume (corresponds to the grey columns).
- The right axis presents the rent price per ft^3 (corresponds to the blue squares).
- Each axis contributes different values, even for the same line.
For example, while the first horizontal line denotes a value of 100 on the left axis, it denotes a value of 50 on the right axis.
As percentage questions are a fundamental part of numerical assessment tests, it is important to have a good grasp on them.
Percentages are an effective way of measuring an individual’s ability to solve problems from the everyday business and financial world. Thus, the tests are designated to evaluate a candidates' ability to make accurate judgements.
Oftentimes, you will need to find a quantity and quantify percentage problems, express numerical increase or decrease between two numbers using percentage change etc.
It is unlikely you will encounter a test that focuses on percentages alone; rather, many different concepts will be combined to answer a single question. Thus, mastering percentages is extremely important for succeeding on numerical reasoning tests.
Example Question 1:
Due to an increase in taxes on electronic devices, the price of a 46” LED flat TV screen has increased to £845, which is 30% increase of the original price.
What was the original price of the TV prior to the increase?
A. £515.45
B. £591.50
C. £650
D. £676
E. £768.95
The correct answer is C (£650)
In this question the 100% is the original price.
A good way to tackle this type of questions is by writing down the information you have in a table:
% | Value |
You can use the 'triangle trick' in order to calculate the missing data:
Multiply along the diagonal and then divide by the remaining number.
Applying this method to this question:
In order to find the missing data we will multiply the numbers connected by the diagonal (the hypotenuse).
Then divide by the number located on the remaining vertex: X = (845*100)/130 = £650.
Another approach to this type of questions requires an understanding of the relation between a given percentage and the proportion it represents (and vice versa).
This relation is represented by the following formula:
total = the value of the 100%.
We can isolate the part we are interested in:
Total = (Value*100)/%
And insert the data:
Value = (£845*100)/130 = £650.
Another way to tackle this question:
If you start with 130%, divide the number by 130 to get 1%.
Then, simply multiply the value you have received by 100.
Example Question 2:
A cell phone company offers insurance that covers cases of theft and accidental water damage. According to its policy, the insurance pays 60% or 50%, respectively, of the value of the phone after a $30 deductible. This means the client pays the first $30, after which the insurance pays 60% of the remaining amount in the case of a theft and 50% in the case of accidental water damage.
How much will a client pay to get an identical new phone, if her cell phone, worth $1,080, was stolen?
A.$420
B. $450
C. $464
D. $660
E. $678
The correct answer is B ($450)
The total price of the phone is $1,080. The client will pay the first $30, which leaves another $1,050 out of which 60% is covered by her insurance.
You can either calculate 60% the insurance covers and then deduct it from $1,050 in order to receive the client’s share.
Alternatively you can realise that if the insurance covers 60% then the client’s share equals 40%.
Let's demonstrate the second option:
40% of $1,050 = 40/100 * $1,050 = $420
Thus, the total amount the client will pay is: $30 + $420 = $450.
Solving Tip: you can use the ‘10% method’ in this question:
10% of $1050 =$105
40% = 4*10% = 4*$105 = $420
$420 + $30 = $450
Ratios are essentially a different way of expressing a fraction. Using fractions and decimals is a useful method of evaluating ratios in numerical tests.
Ratio and proportion problems are incorporated into numerical reasoning aptitude tests to measure quantitative aptitudes of the candidates.
Example Question 1:
Scott and Rachel are enthusiastic car collectors. The cars they own are either German or Japanese made cars.
The German to Japanese ratio in Scott's collection is 5:2 in favour of the Germans.
The German to Japanese ratio in Rachel's collection is 4:3 in favour of the Germans
The number of Japanese cars Scott owns is identical to the number of Japanese cars Rachel owns.
What is the ratio between the total amount of cars (German and Japanese) Scott has and the total amount of cars Rachel has?
A. 15:8
B. 9:7
C. 1:1
D. 3:2
The correct answer is D (3:2)
A good way to tackle this question will be to use a ratio table:
German | Japanese | |
Scott | 5 | 2 |
Rachel | 4 | 3 |
In the question we are given 2 sets of ratios between German and Japanese cars in each collection. Each collection has its own row in the table.
Since we know the number of Japanese cars is identical in both collections we will modify the table so it will indicate this equality in a manner that is easier to manipulate and preferably using the minimum common product.
We will expand Scott's ratio by 3 and Rachel's ratio by 2:
German | Japanese | |
Scott | 15 | 6 |
Rachel | 8 | 6 |
Thus, we can see that the ratio between Scott's total amount of cars and Rachel's total amount of cars is 21:14.
Simplify the ratio, dividing it by 7 → 3:2.
Shortcut:
Rachel =R
Scott = S
For Japanese cars: 2S=3R
Remember, you are told that the number of Scott's Japanese cars equals to the number of Rachel's Japanese cars.
So, the Scott to Rachel Japanese cars ratio also represents the ratio between Scott's total number of cars and Rachel's total number of cars:
Therefore: S/R=3/2
Example Question 2:
One-tenth of one bag of toys weighs the same as one-seventh of one bag of marbles.
What is the ratio of the weight of 2 bags of toys to 3 bags of marbles?
A. 7:15
B. 20:21
C. 21:20
D. 3:2
E. 15:7
The correct answer is B (20:21)
Let T represent the weight of one bag of toys:
While M represents the weight of one bag of marbles. According to the question:
Therefore:
The ratio of the weight of 2 bags of toys to 3 bags of marbles is thus 20:21.
Number series questions present sequences of numbers called ‘terms’, each following logical arithmetic operation rules.
Your task is to find the missing number in the sequence. The difficulty level of these questions tends to increase as the logic behind the sequences becomes less trivial, thereby demanding attention and creativity.
Example Question 1:
3 | 8 | 15 | 24 | 35 | ?
A. 42
B. 36
C. 48
D. 46
The correct answer is C (48)
The value of the differences increases by 2 each time.
Therefore 13 (11 + 2) should be added to the last term in the series.
35 + 13 = 48
The answer is 48.
Example Question 2:
3 | 3 | 3 | 6 | 3 | 9 | 3 | ?
A. 3
B. 27
C. 12
D. 6
The correct answer is C (12)
There are two ways to look at this series:
1) There are two inner series. each following a different rule:
Odd terms- remain constant: 3.
Even terms- increase by 3:
3+3=6, 6+3=9, 9+3=12.
2) Another point of view:
The series in this question follows two rules:
1) The mathematical operations between the terms change in a specific order, x, : and so forth.
2) Every two steps the number by which the terms are multiplied or divided increases by 1.
Top Numerical Reasoning Tips Video Tutorial