Free Thomas GIA Test Practice

Thomas GIA - Reasoning Sample Questions

In this section, you must demonstrate problem-solving. You will be presented with a statement, and once you are ready, you will be asked a question regarding the statement (with the statement now not visible.
With an overall of 3-4 minutes, you will have 3-6 seconds for each question, meaning you must be able to work quickly.

We’ll begin with the statements and questions, both visible, to introduce you to the section. Later on, we’ll add a practice question

 

Q1: 

Statement - Paul is taller than Roy

Question - Who is shorter?

A. Paul

B. Roy

A1: The correct answer is B, Roy.

It is stated that Paul is taller than Roy. Therefore, Roy is the shorter among the pair.

 

Q2:

Statement - Cecilia is not as clever as Rose.

Question - Who is smarter?

A. Rose

B. Cecilia

A2: The correct answer is A, Rose.

It is stated that Cecilia is not as clever as Rose, or less clever. Therefore, Rose is the clever, or smarter, among the pair.

💡Reasoning Tip: Decide whether each statement is negative or positive to simplify the questions. The first question's statement is positive – since it is direct (… is taller than…), while the second is negative (… is not as…). Next, ask yourself if the question is like the statement (like in the second option – clever and smart) or the opposite (the first question, tall and short). That way, you can easily deduce the answer – i.e., the first question is positive and opposite, meaning the answer is the second character (Roy), while the second question is negative and direct, also meaning the second character (Rose – even if she is written as option A).

This method, as well as others, requires thorough practice under time pressure – weeks prior to the assessment, as well as the night before the test, to maximize your score. For a price starting at $69, you can begin your Thomas International Gia test practice today, perfecting your reasoning abilities as well as the other sections.

 

Let’s move on to a practice question. First, start by clicking on the Show Statement. Once you are ready, click on it again to close it, and click on the Show Question. In the actual test, as well as our PrepPack, you will be presented with the statement, and when you click the screen, you will automatically move on to the question.

 

Each section is timed, often with a range of 2 to 5 minutes per section, making the test quick to complete, typically within 20 to 30 minutes in total. Each section contains 25-50 questions, meaning you must be able to grasp the instructions and answer with haste and intuitively quickly.

Q3:

Show Statement

Chloe is not as happy as Charles.

Show Question

Who is sadder?

A. Chloe

B. Charles

View Answer

A3: The correct answer is A, Chloe.

It is stated that Chloe is not as happy as Charles. Therefore, Chloe is the sadder among the pair.

 💡Note – these questions may seem simple at first glance – and they actually are. Given enough time, most candidates can ace the test with high scores. However – since time is a key challenge in the test, keep that in mind when going through the questions, and be sure to read our valuable tips. 

Once finished with the Reasoning section, we move on to Perceptual Speed. The next section will measure your ability to comprehend visual information and allocate errors. Let's proceed.


Thomas GIA - Perceptual Speed Sample Questions

This section requires you to identify and compare visual information rapidly. You will be presented with 4 pairs of letters – upper and lower cases. You must decide how many of the pairs match (meaning – have the same letter), with 0 being none, and 4 meaning all pairs match.

Once again, you will have an average of 5 seconds for each question, so be quick and see the best method for you.

 

Q4:

J     F     C     Y

j      f      c      i


A. 0

B. 1

C. 2

D. 3

E. 4

A4: The correct answer is D. 

💡Perceptual Speed Tip: Trust your instincts! Perceptual Speed questions are straightforward – and require error-checking without additional steps (i.e., calculations or visual manipulation). Therefore – it is crucial that you do not 'waste' too much time on each question. Decide whether you prefer to compare upper to lower cases or the other way around – and work methodically and quickly. Even if you made an error, shake it off quickly and move on to the next question. 

Let's see more Perceptual Speed questions.

 

Q5:

w     l     v     z

Y      I     V     S

A. 0

B. 1

C. 2

D. 3

E. 4

A5: The correct answer is B. 

Notice that on the top row, the second letter is L in small letters, while on the bottom row, the second letter is i in capital letters. While the letters seem identical, the fact that they're on different rows means that they are not the same - since no letter is identical in small and capital letters.

 

Q6:

O     B     D     R

o      d     b      r

A. 0

B. 1

C. 2

D. 3

E. 4

A6: The correct answer is C. 

 

What Is the Best Way to Practice for the GIA Test?

The Thomas International GIA test is a fast-paced, uniquely formatted, and structured assessment that requires a well-designed practice plan. Our Thomas GIA PrepPack is tailored to the question types, time constraint and test format that you will face on the actual test. 

Get all of the preparation you need with the following:

  • Full Thomas GIA mock tests: to understand the level of each section. 
  • Additional practice tests for each of the 5 sections: for individual focused practice. 
  • A full simulation: to test your speed and accuracy. 
See What People Think

Thomas GIA Test Style
Good practice of all the relevant sections of the test I took. Just like the exact one. Felt more comfortable prior to the test knowing what to expect and how to answer questions quickly and accurately after using this."

Nichola on Thomas GIA Test

⭐⭐⭐⭐⭐

 

Very helpful
Very helpful, about ninety percent matches the real test."

Samaneh on Thomas GIA Test

⭐⭐⭐⭐⭐

 

Great Resource
Needed last minute access to GIA test examples ahead of a job interview and this delivered on all fronts. Highly recommend."

David on Thomas GIA Test

⭐⭐⭐⭐⭐

 

 

Other pre-employment assessment providers are cut-e, Cubiks, Pymetrics, AON, and many more.

 

Let's continue with the test. The next section is Number Speed & Accuracy – which requires not only quick comprehension but also performing very fast calculations.


Thomas Gia - Number Speed & Accuracy Sample Questions

In this section, you'll need to manipulate numerical data and perform calculations with speed and accuracy. You will be presented with 3 numbers – your objective is to quickly decide which number is furthest from the middle number in the trio.

While this section may include a little bit more time for each question (or fewer questions for the overall time) with about 6-8 seconds per question, you must work here in steps. First, identify the middle number, and then quickly calculate which of the other two numbers is further (either bigger or smaller) from that number than the other one.

Q7:

9      4      13

A7: The correct answer is 4.

The order of the numbers is as such: 4<9<13

Since 9 is the middle number, find out what the difference between the other two numbers:
9 – 4 = 5
13 – 9 = 4
Therefore – the answer is 4.

 

Q8:

8      21      15

A8: The correct answer is 8.

The order of the numbers is as such: 8<15<21

Since 15 is the middle number, find out what the difference between the other two numbers:
15 – 8 = 7
21 – 15 = 6
Therefore – the answer is 8.

 

💡Number Speed & Accuracy Tip: This section is all about methodical working. The numbers are not too complex, and the calculations are basic as well. However – after a while the numbers are confusing, and fatigue will affect your results. By approaching each question in the same solving method (i.e., the one presented in the explanations here), you can increase your chances of succeeding and your overall score.

Begin your specific practice today, by purchasing our comprehensive Thomas International GIA test PrepPack, and see your progress as you tackle questions under the actual test's conditions.

 

Q9:

16      7      11

A9: The correct answer is 16.

The order of the numbers is as such: 7<11<16

Since 11 is the middle number, find out what the difference between the other two numbers:
11 – 7 = 4
16 – 11 = 5
Therefore – the answer is 16.

 

Ace the Thomas GIA Test

Although many of the questions for the Thomas GIA test seem simple, don't let that fool you! The real challange is the limited time you have to answer. On a matter of seconds, you will be tested on your ability to answer quickly and accurately. The only way to ensure you can beat the time constraint is by practicing. Our PrepPack includes practice tests and simulations that will help you answer faster each time. 

You can access our platform with the most complete and accurate practice tests and simulationsl, starting at $69.

 

Other assessments such as the Wonderlic Assessment, and the CCAT Test are also known for their intense time pressure.   

The next section in the test is Word Meaning. The most verbal section in the test – it mostly assesses vocabulary, but as you will see, logic is very useful. Let's continue.


Thomas GIA – Word Meaning Sample Questions

This section measures your understanding and comprehension of words. You will be presented with 3 words – your objective is to quickly decide which words have a similar meaning or have something in common and click on the remaining one.

This section requires vocabulary knowledge and quick comparison. You will have approximately 5-6 seconds for each question, and therefore it is essential that you work quickly and not dwell over each question.

Q10:

Dusk     Grape     Dawn

A10: The correct answer is Grape.

Both "Dusk" and "Dawn" refer to specific times of day related to sunset and sunrise, respectively. "Grape" is a fruit and is unrelated to the concept of time.

 

Q11:

Mountain     Hill     Shirt

A11: The correct answer is Shirt.

"Mountain" and "Hill" are both geographical elevations or landforms, while "Shirt" is a clothing item and doesn't relate to landforms.

 

Q12:

Bridge     Bright     Desolate

A12: The correct answer is Bridge.

"Desolate" often describes something barren or lifeless, while "Bright" denotes something shining or full of light. Both terms describe particular qualities or states of an environment or setting. "Bridge," on the other hand, is a structure that spans and provides passage over a gap or barrier, and it doesn't relate to the environmental states described by the other two words.

 

💡Word Meaning Tip: It’s not all about vocabulary. While vocabulary is highly important, there are times when you may find yourself uncertain what is the correct word. Try using a word you are familiar with in a sentence and think if the other words can have a logical impact (either supporting or opposing) to the sentence – or lack logical relation. I.e., "The bright sunlight makes me happy" – the word desolate is appliable since it is the opposite of happiness or light, while bridge is irrelevant to either part of the sentence. 

Let's continue to the final section of the test – Spatial Visualiszation. This section measures your 2D orientation skills, and ability to visualize the rotation and flipping of figures.


Thomas GIA – Spatial Visualisation Sample Questions

These questions will evaluate your ability to visualize and mentally manipulate different shapes. Each question will present two boxes – each with two "shapes", which are, or resemble, alphabetical letters. Your objective is to choose whether each box contains the same figure (if the figure is rotated it is still the same figure) or not (if the figure is mirrored it is not the same figure anymore). Choose 0 if neither box contains a pair of the same figure, 1 if only one does, and 2 if both boxes contain a pair of the same figure.

This section may be one of the more challenging sections – especially since it contains very similar and confusing figures, which must quickly (in about 5-6 seconds) be understood and answered. 

 

Q13:

A. 0 

B. 1

C. 2

A13: The correct answer is A. 0

Both boxes contain figure pairings which are mirror images of one another.

Left box when the bottom figure is rotated 180˚:

Right box when the bottom figure is rotated 180˚:

 

💡Spatial Visualisation Tip: imagining rotations and flipping in your mind can be challenging and time-consuming. Therefore, try there are several figures and components that can be easily answered when seen. In the previous question, the bottom figures included d and b. You can intuitively respond to the question, by remembering that if the figure is rotated in 180˚, the vertical line that connects to the half-circular part of the figure should be on the opposite side – and if it is not, then the figure has been flipped. 

Q14:

A. 0 

B. 1

C. 2

A14: The correct answer is B. 1

The left-side box contains the same figure – which is rotated 90˚ clockwise.

The right-side box contains mirrored image figures, with the bottom figure is flipped and rotated 270˚ compared to the top figure.

Right-side box when the bottom figure is rotated 90˚ clockwise:

 

Q15:

A. 0 

B. 1

C. 2

A15: The correct answer is C. 2

The figures within the right, as well as the left box, are rotated duplicates of their pairings.


JobTestPrep’s Thomas GIA Test Practice

Prepare for the Thomas GIA test with the most realistic practice experience available! Get full access to mock tests and simulations for each of the five sections of the test, with exclusive questions, explanations, and tips that you won't find anywhere else. Practicing with realistic questions and learning expert tips will help you develop a winning answering strategy.

Access the Thomas GIA PrepPack for the most complete and tailored studying experience. 

 

Thomas International and other trademarks are the property of their respective trademark holders. None of the trademark holders provides with JobTestPrep or this website.
;
Not what you were looking for?
?