

# Free Verbal Reasoning Practice

# (With answers and explanations)

JobTestPrep invites you to a free practice session that represents only some of the materials offered in our online practice packs. Have a glimpse into the web's leading online psychometric preparation institute.

# What does this test contain?

- 1. Verbal critical reasoning questions
- 2. Word relationships questions
- 3. Verbal logical reasoning questions

Get the Full PrepPack<sup>™</sup>



# **Verbal Critical Reasoning Questions**

This subtest consists of 3 passages. Each text is followed by 4 statements.

#### Read the passage and determine the correct answer:

o Choose **True** if the statement has to be true according to the passage.

o Choose False if statement has to be false according to the passage.

o Choose **Cannot say** if you cannot determine whether the statement is true or false without further information.

**REMINDER**: Only base your answers on the information given in the text.

# Get the Full PrepPack<sup>™</sup>



#### **Verbal Reasoning Passage 1**

Companies wishing to increase their growing pace occasionally use the method of franchising which provides a new owner with the permit to use their business identity and in return to purchase products exclusively from the company. However, most companies will aim to minimise the use of this method and often prefer the expansion of the companies' own branches. Companies who have previously used franchising learnt the essential need to monitor the business operation of the franchised branch. Difficulties arise from franchisees and companies disagreeing on business policies such as customer care, service delivery efficiency and quality of human interaction. Inadequate attention to the monitoring of franchisees on the part of the companies is typically the cause of subsequent problems.

Answer whether this statement is true, false, or that you cannot say based on above passage:

Service delivery efficiency has reduced companies' will to franchise.

- True
- False
- Cannot Say

#### Explanation

The text explains that service delivery efficiency is a cause for disagreement between franchisees and companies, but it doesn't mention whether this is why companies are reluctant to franchise.

#### The answer is Cannot Say.

Get the Full PrepPack<sup>™</sup>



#### Verbal Reasoning Passage 2

Employees working within organisations have a legislative obligation to monitor the content of e-mails sent to external bodies and to eliminate potentially sensitive internal information regardless of the perceived importance of that information. To guarantee that employees fulfil their legislative obligation and to prevent the possible leak of exclusive information, employers have prepared mandatory contracts stipulating this responsibility to be signed by all employees and additionally, inserted a copyright section to every external e-mail that emphasises the confidentiality of the information provided. Employee's carelessness in handling information circulated via email may result in serious punitive actions.

# Answer whether this statement is true, false, or that you cannot say based on above passage:

Supervisors should monitor employees' e-mail accounts to minimise the leak of exclusive information.

- True
- False
- Cannot Say

#### Explanation

According to the text, "employees ... have (an) ... obligation to monitor the content of e-mails...". The text never says that this is part of the **employers'** role.

#### The answer is Cannot Say.

## Get the Full PrepPack<sup>™</sup>



#### **Continued from Passage 2:**

If salary cuts and permanent dismissals are possible punitive actions employers can take, then they may be used to punish employee inattention to the e-mail content regulation.

- True
- False
- Cannot Say

### **Explanation**

According to the text, "If employees are careless in handling information circulated via e-mail, they may risk serious punitive measures".

#### The answer is True.

# Get the Full PrepPack<sup>™</sup>



# **Word Relationship Questions**

For each question, you must identify the relationship that exists between each pair of words and determine which of the additional four-word pairs maintains the same logical relationship.

Always pay attention to the order of the words in each pair. If more than one pair seems to apply, they may be in a different order than the original pair of words.

The subtest consists of 4 questions.

# Get the Full PrepPack<sup>™</sup>



#### 1. decrease : increase

- i. stretch : enlarge
- ii. beauty : ugliness
- iii. sitting: walking
- iv. square: triangle

#### Explanation

'Decrease' and 'increase' are verbs that are opposites. 'Beauty' and 'ugliness' are nouns that are opposite. However, these are the only pairs of opposites because sitting is not the opposite of walking.

#### The answer is 'beauty' : 'ugliness'

#### 2. team : coach

- i. car : mechanic
- ii. cooking : chef
- iii. musicians : conductor
- iv. fruit : grocer

#### Explanation

A 'team' is managed / trained by a 'coach' and an 'orchestra' is managed / trained by a 'conductor'. None of the other word pairs have a similar relationship.

#### The answer is 'musicians' : 'conductor'

# Get the Full PrepPack<sup>™</sup>



#### 3. flower : bouquet

- i. soldier : company
- ii. bread : cookies
- iii. magazine : cover
- iv. tap : water

#### **Explanation**

A bunch of 'flowers' make up a 'bouquet'. The only pair of words that have a similar relationship are 'soldier' and 'company'. A group of 'soldiers' make up a 'company'.

The answer is 'soldiers' : 'company'

#### 4. sand : glass

- i. cotton : wool
- ii. tree : paper
- iii. seed : flower
- iv. stove : oven

#### **Explanation**

'Sand' is processed and turned into 'glass' just as 'trees' are processed to make 'paper'. A 'flower' grows from a 'seed' but there is no artificial processing involved.

The answer is 'tree' : 'paper'

Get the Full PrepPack™



#### Word Relationships Question 5

#### Dan is Joshua's son and Guy's brother. Margaret is Guy's mother and Judy's

#### daughter. Which of the statements below is true?

- i. Judy is Dan's mother-in-law.
- ii. Margaret is Dan's mother.
- iii. Judy is Joshua's grandmother.
- iv. None of the above

## Explanation

Dan and Guy are siblings, (not half brothers or step-brothers) and therefore Margaret, who is Guy's mother, is also Dan's mother.

#### The answer is 'Margaret is Dan's mother'.

Copyright: <u>www.JobTestPrep.co.uk</u>

Get the Full PrepPack<sup>™</sup>



#### Word Relationships Question 6

All Germans speak Italian. All Italian speakers ride bicycles. Which of the following statements must be true?

- i. All Italians speak German.
- ii. All bicycle riders are German.
- iii. All Germans ride bicycles.
- iv. Some of the Italians riding bicycles are Germans.

ĺ	Explanation
	Bicycle Riders Italian Speakers Germans
	Based on the illustration, it's clear that all Germans are Italian speakers and that all Italian speakers are bicycle riders. Therefore, all Germans are bicycle riders.
',	The answer is 'All Germans ride bicycles'.

Get the Full PrepPack<sup>™</sup>



### **Verbal Logical Reasoning: Question 7**

#### All owls have night vision, and birds that have night vision aren't black. Which of

#### the following statements must be true?

- i. Black ravens don't have night vision.
- ii. All owls are not black.
- iii. Birds that are black lack night vision.
- iv. All of the above

Explanation		1
	Owls Black - No Night Vision	
	ows that black ravens don't have night vision, all owls aren't black and irds lack night vision. All of the statements are true. The answer is 'All of the above'.	

Hundreds of practice questions are available in our verbal practice pack, here.

# Get the Full PrepPack<sup>™</sup>